List otwarty – protest przeciwko znieważeniu Narodu Polskiego przez Premiera Izraela Benjamina Netanjahu

Otrzymaliśmy list do redakcji, który niniejszym publikujemy.

Bielsko-Biała 16. luty 2019roku

Do: Pani Ambasador Izraela w R.P. Anna Azari

Do wiadomości: Premier Rządu Rzeczpospolitej Polskiej  Mateusz Morawiecki

Uczestnicy rocznicowego spotkania w Bielsku-Białej ku czci Armii Krajowej, wyrażają zdecydowany protest przeciwko znieważeniu Narodu Polskiego przez Premiera Izraela Benjamina Netanjahu podczas jego ostatniego pobytu na Międzynarodowej Konferencji w Warszawie.

Nikczemność oskarżenia Polaków o kolaborację z hitlerowskimi oprawcami znieważa pamięć wszystkich żołnierzy Wojska Polskiego, którzy we wrześniu 1939roku jako pierwsi na świecie wystąpili zbrojnie przeciw niemieckim nazistom i znieważa całą Armię Krajową, która była najliczniejszą w Europie antyhitlerowską partyzantką.

Mowa nienawiści premiera Izraela jest tym bardziej godna potępienia, że ani słowem nie potępił prawdziwych oprawców z SS, Gestapo i innych nazistowskich formacji ludobójców, ani nie podziękował setkom tysięcy Polaków, którzy z narażeniem życia ratowali Żydów podczas II. Wojny Światowej.

Oczekujemy od Ambasador Izraela w R.P.  Pani Anny Azari pisemnych przeprosin w imieniu Państwa Izrael z kopiami skierowanymi do wszystkich zagranicznych placówek dyplomatycznych w Polsce.

Zwracamy się równocześnie do Pana Premiera Rządu R.P.  Mateusza Morawieckiego o uznanie Benjamina Netanjahu za persona non grata i wydanie oficjalnego zakazu wpuszczania go do Polski,  do czasu otrzymania ze strony Izraela oficjalnej noty dyplomatycznej z przeprosinami.

Podpisali:

1. Janusz Kwapisz – Prezes Zarządu Okręgu Śląskiego Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej
  2. mjr Henryk Czerwiński – kombatant Wiceprezes Zarządu Okręgu Śląskiego Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej
  3. Jan Musiał – Wiceprezes Zarządu Okręgu Śląskiego Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej
  4. Jan Dąmbrowski – kombatant, uczestnik Powstania Warszawskiego, Prezes Koła w Bielsku-Białej Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej
  5. Modesta Dąmbrowska –członek Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej
  6. Jan Ryszawy – członek Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej
  7. Jan Mucha ze Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej
  8. Helena Cwajna ze Związku Kresowian
  9. Jadwiga Orwid – Kresowianka z Drohobycza
  10. Ewa Burzałczyk- Kresowianka
  11. Maria Dąbal – Kresowianka ze Lwowa
  12. Ludwik Kowalski- były działacz NZS
  13. Rajmund Pollak – były działacz NSZZ ”Solidarność”, autor książek pt.: „Copo z licencją” , „Polacy wyklęci z FSM za komuny i podczas włoskiej inwazji” oraz „Siła przebicia”.